Η τεχνική της ξηράς βελόνας (Dry needling) είναι μία αποτεσματική μέθοδος αντιμετώπισης του μυοπεριτονιακού πόνου. Χρησιμοποιεί μία ευλίγιστη λεπτή βελόνα, μίας χρήσης, για να εκμαιεύσει μια τοπική σύσπαση (local twitch) από το σημείο πυροδότησης πόνου (trigger point) η οποία είναι ακούσια. Έχει αποδειχτεί οτι οι τοπικές αυτές συσπάσεις είναι οι πιο σημαντικές πτυχές για την απόκτηση ενός επιτυχημένου θεραπευτικού απολεσμάτος, που καθιστά ανενεργά τα σημεία πυροδότησης πόνου.

Προκαλεί νευροφυσιολογικές αλλαγές ελευθερώνοντας συσπασμένες μυικές ίνες που υπάρχουν επιτρέποντας στο μυ να χαλαρώσει πλήρως. Το σώμα αντιλαμβάνεται τη βελόνα ως ένα ξένο σώμα και εισβολέα και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι έχει ως αποτέλεσμα να βελτιώσει το εύρος κίνησης, να μειώσει τη φλεγμονή και να ανακουφίσει από τον πόνο του ασθενή.

Αποκαλείται ξηρά γιατί η τεχνική δεν περιλαμβάνει την έγχυση κάποιου φαρμάκου και στηρίζεται μόνο στη σωστή τεχνική που χρησιμοποιεί ο ειδικά εκπαιδευμένος φυσικοθεραπευτής.